Tidakkah selera anda akan terbuka apabila melihat jeli yang berwarna-warni, bubur caca berwarna unggu atau nasi beriani berwarna kuning keemasan?. Awas prosesmewarna makanan sudah menjadi kebiasaan dan ada kemungkinan warna-warna yang kelihatan menarik itu disebabkan kehadiran pewarna kimia beracun dan bukan dari makanan itu sendiri. Sungguhpun undang-undang membenarkan penggunaannya tetapi banyak pewarna ini mungkin bahan penyebab kanser yang diharamkan di beberapa negara luar.
- Carmoisine(kemerahan) - boleh menyebabkan kanser, alahan dan keracunan makanan
- Brilliant Blue- boleh menyebabkan kanser, kerosakan kromosom dan alahan
- Tartrazine- boleh menyebabkan kanser, merangsang migrain dan alahan
- Sunset Yellow- boleh menyebabkan kanser
- Amaranth - boleh menyebabkan kanser dan merosakkan hati, organ seks, janin dan kematian sewaktu lahir.
No comments:
Post a Comment