Wednesday, November 10, 2010

PEWARNA MENIPU MATA


Bahaya Pewarna Makanan
Tidakkah selera anda akan terbuka apabila melihat jeli yang berwarna-warni, bubur caca berwarna unggu atau nasi beriani berwarna kuning keemasan?. Awas prosesmewarna makanan sudah menjadi kebiasaan dan ada kemungkinan warna-warna yang kelihatan menarik itu disebabkan kehadiran pewarna kimia beracun dan bukan dari makanan itu sendiri. Sungguhpun undang-undang membenarkan penggunaannya tetapi banyak pewarna  ini mungkin bahan penyebab kanser yang diharamkan di beberapa negara luar.
Antara bahaya pewarna makanan 
yang dibenarkan ialah:
  • Carmoisine(kemerahan) - boleh menyebabkan kanser, alahan dan keracunan makanan
  • Brilliant Blue- boleh menyebabkan kanser, kerosakan kromosom dan alahan
  • Tartrazine- boleh menyebabkan kanser, merangsang migrain dan alahan
  • Sunset Yellow- boleh menyebabkan kanser
  • Amaranth - boleh menyebabkan kanser dan merosakkan hati, organ seks, janin dan kematian sewaktu lahir.

No comments:

Post a Comment

Anda mungkin berminat

Anda mungkin berminat